Наразі кипить робота над прем’єрними виставами майбутнього сезону. Чим же саме  планує дивувати Театр ім. Лесі Українки?

Із нетерпінням чекають кам’янчани комедію «Таємниці Мадридського двору».  Тут, як то кажуть, усі пазли склалися: загадкова історія, інтригуюча епоха, чудовий акторський склад. Режисер-постановник – заслужений діяч мистецтв України Олександр Варун. Це ім’я зазвичай гарантує сильні враження. Майже кожна вистава режисера отримує і глядацьку любов, і схвальні відгуки експертів на численних театральних фестивалях.

Сюжетна канва «Таємниць Мадридського двору» вкрай заплутана. Принцеса Маргарита потрапляє у вороже середовище, де кожен веде свою гру і вірити нікому не можна. Але у мистецтві інтриг вона сама кого завгодно за пояс заткне. На кону – доля рідного брата. Заради його спасіння Маргарита розпочинає свою доволі ризиковану гру… У виставі задіяні Дмитро Алексеєнко, Максим Монастирський, Руслан Куксенко, Тетяна Білянська, Юлія Жиліна, Іван Чебан, Ілля Гетік, Анна Орлова, Олександра Івлюшкіна, Владислав Лисенко, Богдан Діденко, Ольга Онискевич, Світлана Нікітенкова-Вертій.  Роль Маргарити виконує Вероніка Полєва.

Звичайно ж готується сюрприз і для маленьких кам’янчан. Це буде казка «Тигренятко на ім’я Р», за мотивами книги Олександра Костинського «Тигренятко, яке говорило «Р-Р-Р» та його друзі».

У виставі зайняті: Тетяна Білянська, Анжела Єрмоленко, Вікторія Тютюренко, Анна Орлова, Дмитро Назаренко, Світлана Нікітенкова-Вертій, Євген Босенко, Іван Чебан, Юрій Декун, Олександр Нагорний.

Режисер-постановник – заслужена артистка України Ірина Чваркова. Режисуру Ірина вдало поєднує з акторською грою. За її героїнями – і драматичними і комедійними – вельми цікаво спостерігати. Тільки у нинішньому сезоні актриса створила чимало яскравих образів у прем’єрних виставах «Остання жінка сеньйора Хуана», «Самограй з перцем. «ЮКРЕЙНІЕНДРІМ’S», «Снігова королева», «Маріца». Ставить Ірина лише дитячі вистави. Свої пріоритети пояснює просто – ну дуже вже подобається дарувати дітям казку. В активі режисерки – захоплюючі та вкрай красиві постановки: «Братик Кролик і братик Лис», «Казка про вогняного дракона», «Дорогами пригод», «Всі миші люблять сир».

«Тигренятко на ім’я Р» – історія про справжню дружбу. Дружбу між великими і маленькими, красивими і не дуже, добрими та злими. Для дружби перепон немає, труднощі її не зруйнують. Добре слово та підтримка змусять посміхнутися – і лютий ворог відразу подобрішає… Так було і так буде – у казках добро завжди перемагає зло. Чарівні історії народжують в дитині переконання, що зі злом потрібно і можна боротися. А ще казки приносять позитивні емоції… І тому їх так багато в репертуарі і тому дорослі знов-і-знов приводять своїх дітей до театру, аби ця віра не згасала, аби діти частіше раділи життю…

Молода режисерка Юлія Мороз прийшла працювати до нашого театру в цьому сезоні, але вже встигла переконливо продемонструвати свій талант та неординарне мислення. І вистава «Потвора», і концерти «Хай завжди буде свято» та «Соло тисячі облич» стали своєрідним потрясінням для глядачів, викликали шквал емоцій та роздумів.

Зараз Юлія з головою поринула у новий проект. Ставить виставу «Прибулець» за п’єсою сучасної української драматургині Наталії Блок. За словами режисерки, незвичним буде уже сам формат вистави. У її планах зламати шаблон «актор на сцені – глядач у залі».

Свій задум режисерка пояснює так: «Артист буде на відстані витягнутої руки та існуватиме так само як і в житті – на 360 градусів.  Глядачі поринуть в історії, вирвані із самого життя. Це навіть не історії, а фрагменти, які іноді вриваються у нашу буденність. Наприклад, ми бачимо як з вікна летять речі. Безсумнівно це розставання. Але хто розстається і чим усе скінчиться? – Про це вірогідніше за все ми ніколи не дізнаємося – … Наше життя зіткане із таких фрагментів, які для нас не мають ані початку, ані  кінця. І тільки у театрі, де все можливо, фрагменти, випадковими свідками яких ми є, обов’язково матимуть і зав’язку, і кульмінацію, і фінал. У «Прибульці» фрагменти з одкровеннями стануть повноцінною історією».

Зайняті у виставі Тетяна Петренко, Олександра Івлюшкіна, Дмитро Сороколат.

За жанром – це комедія. Сміх буде, але, як-то кажуть, крізь сльози. П’єса торкається стосунків між чоловіками та жінками. Хто ми в житті інших? Невже лише прибульці? Що краще: припинити любовний роман із прибульцем чи  жити сьогоднішнім днем? Чи варто реанімувати стосунки, які зайшли у безвихідь? Насправді питань, які ставитиме вистава набагато більше.

Тривають репетиції «Украденого щастя» за п’єсою Івана Франка.

Ставить виставу відомий в Європі режисер Лінас Зайкаускас. Його послужний список вражає: понад  60 оперних і  драматичних вистав у Литві, Польщі, Румунії, Україні, Росії, Турції, Грузії. Роботи Лінаса відзначені дипломами міжнародних фестивалів Європи, країн Азії, Росії. Свого часу був художнім керівником Руського драматичного театру у Вільнюсі, художнім керівником і директором Театра Повшехни в Радомі (Польща), очолював Челябинський академічний театр драми ім. Наума Орлова, а згодом –  Паневежиський драматичний театр ім. Ю. Мільтініса. Викладав у  Музичній академії Литви, в Паневежиській консерваторії,  в Йельському  університеті (США), в Вищій школі  журналістики у Варшаві. Був керівником  і директором Міжнародного театрального фестивалю імені  Вітольда Гомбровича та Міжнародного фестивалю культури в Радомі (Польша).

«Украдене щастя» вважається шедевром української драматургії. Ще за життя автора п’єса мала шалений успіх. Її сценічне народження відбулося у Львові 16 листопада 1893 року. Бурхливі оплески, увінчання автора лавровим вінком, схвальні відгуки в пресі – все це вилилось у грандіозне свято перемоги української сценічної культури. Нарешті ця видатна п’єса буде поставлена в нашому театрі.

У центрі історії – жінка.  В її житті – двоє чоловіків.  Один – чесний порядний, але некоханий, інший для неї «все: і світ, і люди, і честь, і присяга». Долі героїв п’єси скалічені. Щастя вкрадене. Злі люди вкрали.   П’єса про те, чим може обернутися прагнення щастя відікрасти. Біль тут межує із насолодою. Світле почуття із гріхом.

Проблеми, порушені у творі – вічні. Як спокутувати провину, і чи варто? Як жити, коли щастя вкрадене? Де шукати надію, якщо все втрачено…

У виставі грають: заслужений артист України Анатолій Вертій, Олександр Тарханов, Ольга Онискевич, Марина Юрченко, Сергій Винокуров, Руслан Куксенко, Олег Єрмоленко, Юлія Жиліна, Олександр Нагорний, Ірина Долінкіна, Вікторія Тютюренко, Анжела Єрмоленко, Наталія Шарай, Валентина Галенко.

Наостанок – приємна новина!!! Відновлюється улюблена вистава не одного покоління театралів Кам’янського – оперета «Летюча миша». Режисер-постановник – заслужений діяч мистецтв України Сергій Чулков. Це означатиме, що у театрі знову звучатиме прекрасна музика великого Штрауса… Знову радуватиме городян оперета, яку актори вважають одним із найскладніших жанрів,  проте люблять усім серцем.

Альона Карапиш