З 22 по 23 березня до Кам’янського завітає щорічний Фестиваль-конкурс на здобуття вищої театральної нагороди Придніпров’я «Січеславна-2018». Це творче мистецьке змагання традиційне і відбувається кожної весни вже 26 років поспіль, в ньому беруть участь професійні театри Запоріжжя, Дніпра, Кам’янського, Кривого Рогу і Павлограду.

За новими правилами у цьому році кожний театральний колектив має право представити в конкурсній програмі фестивалю не більше двох вистав.
Таким чином за десять фестивальних днів, з 15 по 25 березня, журі «Січеславни-2018», переїжджаючи із одного міста в інше, перегляне 24 спектаклі сімнадцяти театрів. Цей складний напружений марафон мають здолати три експерти, що увійдуть до судейської колегії. Голова журі – гостя зі Львова, кандидат мистецтвознавства, доцент кафедри театрознавства та акторської майстерності Львівського національного університету ім. І. Франка, головний редактор журналу «Просценіум» Майя Гарбузюк та її колеги – відомі київські театрознавці, театральні критики Алла Підлужна і Лілія Бевзюк-Волошина.

Саме вони визначать переможців у номінаціях: краща жіноча і чоловіча ролі; кращі жіноча і чоловічі ролі другого плану; краще музичне оформлення (авторське); краща сценографія; краща режисерська робота та хореографія. Премією «Надія Січеславни-2018» відзначать кращі дебютні роботи творчої молоді. Гран-прі «Січеславни» і «Надії Січеславни» – а це дві однакові бронзові статуетки, створені скульптором Семеном Духовенко і відлиті на Південному машинобудівному заводі – присуджуватимуться за кращі вистави.
22 березня у Кам’янському академічний музично-драматичний театр імені Лесі Українки представить на суд журі і глядачів музичну мелодраму «Наталка Полтавка» за п’єсою Івана Котляревського. Цей спектакль, поставлений заслуженим діячем мистецтв України Сергієм Чулковим, вже високо оцінили кам’янчани. Сучасне художнє оформлення (сценографія Ірини Кохан), витончене хореографічне рішення (балетмейстер-постановник Наталія Клішина), чудовий хоровий і сольний вокал. У виставі зайнятий практично весь творчий склад театру: артисти драми, балету, оркестру. А головні ролі виконують заслужені артисти України Світлана Комарова (Наталка), Анатолій Вертій (Макогоненко), Ірина Чваркова та артисти Дмитро Алексеєнко (Тетерваковський), Євгеній Босенко (Петро), Максим Монастирський (Микола).

[Best_Wordpress_Gallery id=”21″ gal_title=”Наталка Полтавка”]

23 березня до творчого змагання долучиться і недавня прем’єрна вистава – узвар малосольних водевілів «Самограй з перцем «Юкрейніендрім’s» за чотирма одноактними п’єсами українських класиків. Знавці оцінять вишукану драматургічну композицію вистави, створену режисером постановником заслуженим діячем мистецтв України Олександром Варуном. П’єса Марка Кропивницького «По ревізії» в спектаклі стала своєрідним каркасом, обрамленням для трьох інших: п’єси-жарту Дмитра Дмитренка «Кум-мірошник, або Сатана у бочці», комедії зі співами на одну дію «Як ковбаса та чарка, то минеться й сварка» Михайла Старицького, одноактної комедії «Простакъ, или Хитрость женщины, перехитрённая солдатомъ» Василя Гоголя. Кожен з десяти акторів, які зайняті в спектаклі, виконує по дві-три-ролі, демонструючи віртуозне мистецтво перетворення. У виставі багато співають, танцюють, жартують. І ще в ній є важливе морально-етичне звернення до наших сучасників, до земляків. Але зміст цього звернення відкриється не одразу, а вже ближче до фінальних сцен.

[Best_Wordpress_Gallery id=”22″ gal_title=”Самограй з перцем”]

Отже ті кам’янчани, які ще не встигли переглянути ці два талановитих спектаклі, мають чудову нагоду прийти до театру, щоби, по-перше, провести своє дозвілля весело і корисно, а по-друге – підтримати улюблених акторів в творчому змаганні. А потім порадіти за них на церемонії нагородження переможців фестивалю-конкурсу «Січеславна-2018», яка відбудеться 27 березня, в Міжнародний день театру, в приміщенні Дніпровського театру драми і комедії.

Ірина Федорова,
керівник літературно-драматургічної частини