Трохи більше тижня залишилося до прем’єри оперети «Маріца» – масштабного проекту, в якому зайнятий практично весь творчий склад Театру ім. Лесі Українки. Постановка будь-якоъ оперети – справа довга і складна. Адже треба і музичний матеріал освоїти (за це відповідає музичний керівник і диригент Євген Куров, хормейстери Ірина Шульга та Ольга Задунай, концертмейстер Наталія Мороз), і єдино вірне сценографічне рішення знайти (художник-постановник – Ірина Кохан), і хореографію придумати (балетмейстери – Наталя Клішина і Олександр Пушкарьов), а головне  – створити  сценічні образи персонажів – живі  і переконливі.

І все це для того, щоб вистава вийшла легкою, веселою, романтичною і захоплюючою. Впевнені, що так і буде, адже ставить «Маріцу» головний режисер театру заслужений діяч мистецтв України Сергій Чулков (глядачі і досі з ностальгією згадують оперети в його постановці «Летюча миша» і «Сільва»). Досвідчена талановита команда постановників, і не менш талановитий склад виконавців обіцяють глядачам феєричне видовище і незабутні враження.

Неможливо встояти перед красою запальної музики Імре Кальмана, поетичністю і напруженістю сюжету, повного любовних інтриг. Дія відбувається в новому маєтку багатої молодої красуні – графині Маріци. Керуючим в маєтку працює Тасілло, при цьому він колишній збанкрутілий власник цієї садиби, про що Маріца не здогадується. Світська дама і збіднілий аристократ з першого погляду закохуються одне в одного, але, як і належить в класичному оперетковому сюжеті, маса непорозумінь, недомовленостей і помилок заплутують героїв, приводять їх до розриву відносин, які дуже благополучно відновлюються в фіналі.

На головні ролі в цьому спектаклі призначені по кілька виконавців. Так графиню Маріцу гратимуть заслужена артистка України Світлана Комарова і Ольга Онискевич, роль Тасілло довірена Євгену Босенко та Сергію Винокурову. Інших персонажів (а серед них барони, князі, цигани і слуги маєтку) грають заслужені артисти України Анатолій Вертій (Моріц) та Ірина Чваркова (Цецилія), Олександр Нагорний та Юрій Субот (Моріц), Олександра Івлюшкіна і Тетяна Петренко (Ліза), Богдан Діденко і Дмитро Сороколат (Зупан), Юлія Жиліна та Вікторія Тютюренко (Аза), Дмитро Олексієнко та Олег Єрмоленко (Міхай), Максим Монастирський і Олександр Тарханов (Птючка). Як завжди прикрасою вистави будуть артисти балету нашого театру. Беруть участь в масових сценах і виконують хорові партії всі драматичні артисти театру.

Вперше поставлена в 1924 році  на сцені віденського театру Ан дер Він, «Маріца» одразу полонила серця глядачів, а за яскравий національний колорит її назвали «найголовнішою угорською оперетою». З тих самих пір  «Маріца» не покидає топ-десятку найбільш затребуваних постановниками і глядачами творінь Імре Кальмана в світовому музичному театрі.

А 23-го і 24-го травня легендарна оперета нарешті завітає і до Кам’янського, зустрічайте!

Ірина Федорова,
керівник літературно-драматургічної частини