12 травня ми почали репетирувати і після довготривалої перерви намагаємось надолужити  згаяне. Наразі одночасно працюємо над декількома виставами. Для наймолодших театралів готуємо казку «Лисиця, що впала з неба» за п’єсою Нелі Шейко-Медведєвої. Режисером-постановником виступає Ігор Азаров, який нещодавно розпочав працювати у нашому театрі. Про що казка та як проходять репетиції – в інтерв’ю з режисером.

– Ігоре, ви приступили до роботи у Театрі ім. Лесі Українки у якості режисера-постановника над якою виставою ви зараз працюєте?

Зараз ми приступили до казки «Лисиця, що впала з неба» драматургині Нелі Шейко-Медведєвої. Цю казку діти вивчають у школі у 4 класі і саме на день театру. Завдяки цій казці школярі взнають, що таке п’єса та знайомляться з театром.

– Коротко  розкажіть про що йдеться у казці?

Драматургиня взяла декілька українських казок і зробила з них п’єсу. Головний персонаж казки Лисиця, яка намагається схилити вовка до розбою. Але в нас Вовк такий лагідний і хороший, його вже вибрали лісовим старостою, а тут з’явилася вона і своїми якимись маніпуляціями схиляє його на злодійський бік. Чи вийде – ми дізнаємось в кінці.

– Після карантину театрам дозволено репетирувати,  то як актори почувають себе після такої довгої перерви?

Дуже чудово, вони спраглі до роботи. Зараз, за рахунок того, що немає вечірніх вистав і графік не такий напружений, як вони звикли, в них залишається більше сил. Вони приходять натхненні і сповнені емоцій. Видно, що скучили за роботою, і тому працюємо із великим задоволенням.

– Я знаю, що ви вже працювали у нашому театрі, і на той час актором балету, згадайте, як то відбувалося і трохи розкажіть про ваші враження.

Так, я почав працювати у цьому театрі у якості артисту балету. І вперше я вийшов на професійну сцену ще підлітком. Це була вистава «Мірандоліна» за п’єсою Карло Гольдоні. В одному з епізодів, слуга, якого грав Олександр Нагорний, виводив 4 лакеїв, серед яких був і я. Минуло вже 18 років і для мене це така честь, бо я з цією людиною вперше з’явився на професійній сцені і він буквально виштовхнув нас із-за лаштунків. А сьогодні він грає головну роль у цій казці.  

– Хто ще гратиме у виставі?

У ролі Вовка, разом з Олександром Нагорним буде Євген Босенко. Лисицю гратимуть Юлія Жиліна та Анна Орлова. Взагалі в нас цікавий акторський склад. Є досвідчені, яких я знаю ще з тих часів, і є молоді, які тільки прийшли до театру. Сьогодні на репетиції був подвійний склад, а це більше двадцяти  акторів.

 – Як складалося ваше професійне життя? Де ви навчалися і працювали?

Як режисер, я закінчив  Харківський національний університет мистецтв ім. І.П. Котляревського. Потім недовго попрацював на телебаченні, а далі у Київському академічному обласному музично-драматичному театрі ім. П. К. Саксаганського в Білій Церкві. Спочатку як режисер концертів, а потім поставив дві вистави. І вже набувши досвіду та професійної впевненості я  вирішив повернутися до рідного міста у наш театр. Насправді, це сильний і потужний театр і, що важливо, сюди ходить глядач. Це театр, який глядач любить, і ця любов створювалася багато-багато років, і я це дуже ціную. Бо ми працюємо для глядача.

Прес-служба Театру ім. Лесі Українки