Сьогодні, 17 травня, в Блакитній вітальні Нової сцени Театру ім. Лесі Українки  був підписаний  Меморандум про співпрацю між Дніпропетровським міжобласним відділенням Національної спілки театральних діячів України та Творчою спілкою «Театральне товариство Грузії».

Підписання документу відбулося в день відкриття ХІ Міжнародного театрального фестивалю «Класика сьогодні», організатором якого виступають Кам’янська міська рада, Управління культури, національностей  і релігій  Дніпропетровської ОДА,  Національна спілка театральних діячів України та Академічний музично-драматичний театр ім. Лесі Українки м. Кам’янського.

Підписаний Меморандум складається з декількох пунктів. Перший  пункт передбачає обмін гастролями, під час яких театри зможуть презентувати свої вистави та організовувати театральні фестивалі і форуми.  Другий – дає можливість обмінюватися режисерами, а в перспективі – акторами  для постановки вистав. Третій – це постановка вистав за участю і українських, і грузинських акторів. Наступний  пункт дозволяє в рамках співпраці проводити спільні презентації, творчі вечори  драматургів, артистів, музикантів,  обмін досвідом в різних областях (адміністративна та управлінська діяльність, технічне обслуговування театральної діяльності)

Підписи під меморандумом поставили голова Дніпропетровського міжобласного відділення Національної спілки театральних діячів України Олександр Шароваров та перший заступник голови Творчої спілки «Театральне товариство Грузії» Костянтин Абашидзе, який є також членом журі на фестивалі «Класика сьогодні».

Ініціаторами підписання документу виступила грузинська сторона – голова  театрального товариства, радник міністра освіти, науки, культури і спорту Грузії Георгій Гогечкорі та його перший заступник і художній керівник Кутаіського театру ім. Ладо Месхішвілі, засновник і художній керівник Телевізійного театру ім. Георгія Гогечкорі, викладач Державного університету театру ім. Шота Руставелі Костянтин Абашидзе.

Під час інтерв’ю журналістам, Костянтин Абашидзе сказав, що останнім часом Грузія активно бере участь в театральному житті світу. Театральне співтовариство вже підписало ряд меморандумів про співпрацю з театрами Литви, Вірменії, Азербайджану, Білорусі, Польщі, а тепер і України. І вже заплановано 5-6 гастролів на рік. Це дозволить перейти на новий рівень відносин, як театральних так і політичних, адже відомо, що немає дипломатії вищої, ніж культурна.

Звертаючись до присутніх,  голова Дніпропетровського міжобласного відділення Національної спілки театральних діячів України, Олександр Шароваров, наголосив, що ХІ Міжнародний театральний фестиваль у Кам’янському, є доказом таких культурних і дипломатичних відносин. На фестиваль привезли вистави театри з 7 країн. І вже є колективи, які мають бажання виїхати на гастролі до Грузії.