Завершуючи чи не найдовший за всю історію нашого театру сезон, хочеться за традицією подивитися на все, що зроблено, підбити деякі підсумки, усвідомити та зафіксувати власні досягнення.

Отже 41-й театральний сезон Театру ім. Лесі Українки м. Кам’янського тривав рівно 350 днів. Він розпочався 31 липня 2020-го року прем’єрою вистави «Жінки Джейка» за п’єсою Н. Саймона, а завершиться 15 липня  2021-го року великим двохактним рок-концертом, куди увійдуть кращі номери із першої і другої частин «Рок-шоу. Золоті хіти».

За цей час театр показав 240 вистав і концертних програмїх переглянули 30 000 глядачів. Нагадаємо, що у зв’язку з карантинними обмеженнями театральні зали можна було заповнювати лише на 50%.

Вистави і концерти проходили на чотирьох майданчиках: Основній, Новій, Камерній сценах та у Театральному дворику.

Серед них – 7 вечірніх вистав. Окрім вищеназваної, це – вистава-подорож за листами і творами Лесі Українки «Цілую. Леся» М. Ненашевої, іронічна комедія Ж. Пуаро «Сімейний вікенд», комедія  Б. Альфорса, «Ілюзіоністи», моношоудрама М. Ненашевої «Soloden`ka. Мерелін Монро», комедія Д. Патріка «Дивна Місіс Севідж» (до речі – чи не найбільша сенсація сезону, адже головну роль в цій виставі блискуче зіграла директор-художній керівник театру Маргарита Кудіна, вона вийшла на сцену після 23-річної перерви) і лірична комедія  Н. Птушкіної «Чоловік до свята».

У вересні, на початку навчального року відбулася прем’єра веселої і дуже корисної казочки Т. Поліщук і І. Азарова «Корона, вірус і мильні бульбашки», яка нагадала дітям про правила, поведінки під час карантину. А під час новорічних свят побачили світ ще три прем’єрні вистави для дітей: «Лускунчик і Мишачий король» Е. Т. А. Гофмана, «Їжачок без колючок» А. Богачової та «Сонце серед ночі» за творами Вс. Нестайка. В останній разом з професійними акторами грали вихованці театральної студії Творчої майстерні «Гармонія».

10 нових театралізованих концертних програм дуже різні за тематикою і розраховані на різні вподобання та вікові категорії глядачів. Особливо хочеться відзначити прем’єри концертів камерного складу оркестру під керівництвом засл. арт. України Олександра Володіна «Музичні шедеври епохи бароко» та «Моцарт», сольний концерт лауреатки міжнародних конкурсів оперети і мюзиклу Наталії Штернер «В промінні сонячного жанру» і святковий різдвяний концерт «Штраус-карнавал» – чотири чудові подарунки для любителів класичної музики у живому виконанні.  Багато схвальних відгуків зібрала концертна програма до Дня закоханих «Ця шалена штука любов». Справжній фурор справила довгоочікувана недавня прем’єра другої частини рок-шоу «Золоті хіти».

В цьому сезоні разом з Україною і  світом наш театр відзначав 150 років від дня народження Лесі Українки. В цій публікації ми вже згадували виставу «Цілую. Леся». Глядачі високо оцінили її художній рівень.  Наш театр запросили 25 лютого, у день народження Лесі Українки, показати цей спектакль у Новоград-Волинському, на батьківщині видатної дочки українського народу, під час урочистих заходів, присвячених ювілею письменниці. На жаль, поїздка до Новоград-Волинського не відбулася через те, що Житомирська область у цей період увійшла до червоної зони карантинних обмежень. Наразі театр готується здійснити цю престижну гастрольну поїздку 23 липня.  А ще до Лесиного ювілею в театрі створили театралізовану концертну програму «Хотіла б я піснею стати»,  де звучать сучасні і старовинні пісні на вірші Лесі Українки.

Описувати досягнення цього сезону можна ще дуже довго. Але не будемо випробувати терпіння читачів. Просто додамо, що 41-й сезон приніс нашому театру Гран-прі ХХVІІІ Фестивалю-конкурсу на здобуття вищої театральної нагороди  Придніпров’я «Січеславна-2020» за постановку вистави «Лев узимку» Дж. Голдмена, Маргарита Кудіна на цьому фестивалі вже увосьме була відзначена дипломом в номінації «Кращий директор». А журі ХХІХ «Січеславни», яка відбулася у березні 2021 року присудило дипломи лауреатів засл. арт. України Марині Юрченко  в номінації «Краща жіноча роль» за роль Лесі Українки, і Маргариті Ненашевій в номінації «Краща режисерська робота-Надія Січеславни» за постановку вистави «Цілую. Леся».  

Ірина Федорова,
керівник літературно-драматургічної частини