8 жовтня – знакова дата для нашого театру.  В цей день, 86 років тому, Кам’янському у приміщенні колишньої Народної аудиторії  відкрився  перший професійний стаціонарний театр – Російський драматичний театр ім. Менделя Хатаєвича.   Ті, хто цікавляться історією, знають, що Мендель Хатаєвич був  першим секретарем дніпропетровського обкому партії. У середині 30-х в області встановився культ особистості цього регіонального вождя.

Тогочасна  влада приділяла театральному мистецтву велику увагу, розглядала театр, як «знаряддя соціалістичного виховання мас», і ставила перед митцями одне глобальне завдання: сприяння  будівництву соціалістичного ладу.

Ось чому в день відкриття відбулася прем’єра комедії за популярною в ті часи п’єсою  Миколи Погодіна «Аристократи». Цей театральний хіт розповідав про ув’язнених – будівельників  Біломорканалу. «Аристократи» з її назви – це  дві групи ув’язнених, які відмовляються «перековуватися»: одні – колишні  кримінальники, інші – колишні інтелігенти.

У п’єсі дуже багато каламбурів, блатної мови, дотепних жартів і різних атракціонів. Наприклад, на сцені багаторазово демонструється віртуозність кишенькового шахрайства. Герої постійно що-небудь у кого-небудь крадуть, ховають, легко обманюють табірне начальство. Та врешті-решт кримінальники починають працювати і навіть змагатися за прапор ударників праці, а інтелігенти використовують свої спеціальні знання в проектуванні. Справжніми героями п’єси постають чекісти, які знаходять потрібні слова,  щоб злочинці розкаялися і переродилися.

Одну із головних ролей, Костю-капітана зіграв артист Є. Двінич, а у ролі «інженера людських душ» чекіста Громова постав артист і режисер П.А. Алексеєв.

В рецензії на прем’єру в газеті «Дзержинець» журналістка відзначила «незважаючи на ряд труднощів, типових для новоствореного театру, все ж контакт з глядачем був, і контакт непоганий».