В Театрі ім. Лесі Українки готують до виходу прем’єру вистави «Дракон» за п’єсою-казкою Євгена Шварца. Режисер-постановник – заслужений діяч мистецтв України Віктор Попов.

П’єса «Дракон» – одна з найбільш багатозначних творів Євгена Шварца. На перший погляд, перед нами постає дуже знайома казка з безстрашним лицарем, злим драконом, прекрасною  дівчиною і коханням. Та ця історія з глибоким змістом і про реальних людей.

Одного разу мандрівний лицар на ім’я Ланцелот опинився в незнайомій країні. Він тут же закохується в Ельзу, яка розповідає йому про те, що країна ця благополучна, що її громадяни живуть добре і мають завидне здоров’я. Що цією країною ось уже чотириста років править Дракон, і кожен рік він забирає собі одну з дівчат. Цього разу він вибрав Ельзу.  Хоробрий Ланцелот  хоче звільнити людей і викликає  дракона на бій, сподіваючись на підтримку з боку мешканців міста.  Та ці люди не особливо хочуть, щоб їх рятували.

Віктор Попов, режисер-постановник:

Коли я в черговий раз перечитав п’єсу Шварца, я відчув захват і жах одночасно. Наша біда в тому, що  ми, люди, не поспішаємо змінювати свою свідомість, не прислухаємося до голосу правди, і чомусь думаємо, що нам хтось щось повинен зробити, щоб бути щасливими. Це так співзвучно з сьогоденням. Але я не планую ставити політичний або сатиричний спектакль. Я хочу спробувати відкрити, те що написано самим Шварцем.

Режисер-постановник привніс у виставу  багато цікавинок і художніх задумів. Наприклад, він використовує відеокамеру, що транслює зображення онлайн на екран. І це не просто технічний засіб, а цілком виправданий драматургічний хід.

Віктор Попов, режисер-постановник:

Мені цікаво розширювати можливості театру за рахунок кінозасобів. У даному випадку камера укрупнює  особу Дракона до величезних розмірів і він вже не просто дійова особа, а такий метафоричний образ.  Так, актору доведеться докласти більше зусиль,  ніж зазвичай, адже на крупних планах буде видно навіть найменший рух брів та вираз очей. І тут вже нічого не приховаєш, тож повинно бути повне занурення у роль і щирість.

Будь-яка казка має повчальний момент.  Казка  «Дракон» вчить людей бути людьми. Прем’єра вистави відбудеться 12 липня о 18:00.  Віктор Попов використовує мінімум декорацій і максимум простору. У виставі задіяні до 30 акторів та балет театру. За режисерським задумом музиканти театру  виконуватимуть ігрову функцію –  вони будуть офіційним президентським оркестром, тож музики буде вдосталь.

ДОВІДКА:  В цьому році у Віктора Попова подвійний ювілей – 60 років з дня народження та 40 років театральної діяльності.  Починав навчання на режисерському відділенні в інституті культури у Ленінграді та провчившись півроку, пішов. Займався в студії «Синій міст» у учнів Товстоногова Генрієтти Яновської і Ками Гінкаса.  З 1981 року став актором Запорізького театру юного глядача. Потім був ГІТІС і знайомство з режисером Клімом.  У 1991 році група акторів ТЮГ створюють свою студію, яка виросла до Муніципального театру-лабораторії «VIE» і 20 років  Віктор Попов очолював цей театр. 6 років працював у Запорізькому театрі ім. В.Г.Магара.  І тепер співпрацює з Академічним музично-драматичним театром імені Лесі Українки м. Кам’янського.

Прес-служба театру