Репетиції нової комедійної вистави тривають наразі в Театрі ім. Лесі Українки. П’єсу відомого французького кінорежисера і сценариста Франсіса  Вебера ставить заслужений діяч мистецтв України Віктор Попов. Ті кам’янчани, що бачили казку для дорослих «Дракон» за п’єсою Є. Шварца, вже познайомилися з творчою манерою цього режисера. Тепер Віктор Попов працює в жанрі для нього не зовсім звичному, він  зізнався, що в своєму довгому творчому житті лише кілька разів мав справу з постановкою комедії положень. Втім, режисер  дуже задоволений, що довелося зустрітися саме з драматургією Вебера, адже увага  і співчуття цього автора  завжди звернені до так званої «маленької людини» і це дуже зближує його із нашою  слав’янською природою і світосприйняттям.

 

 

 

  

Тож, якою буде вистава «Вечеря дурнів» (а її прем’єра відбудеться 6 грудня), розповідає  Віктор Попов.

 «П’єса Вебера дуже витончена, легка і людяна, в ній якось гармонійно поєднується смішне і сумне. Зав’язка така: успішний видавець щосереди влаштовує з приятелями пікантні вечірки, кожен з гостей повинен привести на вечерю якогось дивака, щоб повеселити пересичених паризьких буржуа. І ось цьому видавцю  попадається, нарешті, «дурень», який не такий простий, як здавалося спочатку, а сам господар вечірки виявляється не таким вже й розумним, яким себе вважав.
Я не прихильник твердження, що нашого сьогоднішнього глядача можна навчити чому-небудь за допомогою театрального мистецтва, не маю жодних ілюзій з цього приводу. Для мене не стоїть завдання навчити глядача не брехати, не рити ближньому своєму яму, а це ті теми, які зачіпаються в п’єсі. Для мене важливо, попрацювати з акторами в плані ігрового театру. Власне, в західно-європейської комедії психологізм абсолютно не потрібен. Персонажі в п’єсі багато розмовляють, і цю «балаканину» я хочу зробити ігровим принципом, знайти всередині мови цю ігрову природу. Тобто для мене не настільки важливі перипетії  сюжетні, хоча вони існують незалежно від того, хочемо ми цього чи ні, а для мене цікаво, як ми з акторами цю ігрову стихію розробимо.
Що стосується візуального ряду, то всіх персонажів, з якими головні герої розмовляють по телефону, я виведу на сцену. Там, наприклад, є персонаж, який за сюжетом не з’являється перед глядачами, але він дуже важливий, оскільки навколо нього вся інтрига і тримається, такий собі супер-герой – спокусник жінок. В нашій виставі і його, і деяких інших персонажів, публіка бачитиме. Художнім оформленням і костюмами займається досвідчений майстер, театральний художник із Запоріжжя Наталія Ступакова, з якою мені не раз доводилося успішно співпрацювати.
Мені дуже подобається акторський склад майбутньої вистави, тут кожен потрапив в свою роль. Але головне навантаження ляже на двох чудових акторів: Дмитра Алексеєнка та Олександра Тарханова. Крім того у виставі беруть участь наші заслужені артисти Марина Юрченко та Анатолій Вертій, а також Тетяна Петренко, Вікторія Тютюренко, Анна Орлова, Олександр Нагорний, Іван Чебан, Анжела Єрмоленко та артистка балету Ілона Малишева».