Друзі, хочемо поділитись з вами гарною новиною. 18 березня після тривалої перерви на сцену театру ім. Лесі Українки повертається чудова французька комедія «Вечеря дурнів» у постановці заслуженого діяча мистецтв України Віктора Попова. Ця комедія займає особливе місце в репертуарі нашого театру, оскільки не тільки викликає у глядачів щирий сміх, а й підіймає досить серйозні питання порядності та моральності, змушує задуматися про справжні цінності нашого життя: дружбу, кохання та вірність.

Автором цієї кумедної та одночасно ліричної історії є визнаний майстер французької комедії Франсіс Вебер, відомий насамперед як творець чудових фільмів «Татусі», «Втікачі», «Невдахи» та «Іграшка». Мало хто з сучасних драматургів і постановників комедій здатні перевершити його в унікальній здатності змусити аудиторію одночасно сміятися з героїв своїх творів і щиро їм співчувати.

Вебер ніколи не робив секрету зі свого методу, пояснюючи, що поєднання явних протилежностей, жорстокості та гумору є для нього «основою комедії». «Чим трагічніше, тим краще для сміху», – неодноразово наголошував він під час своїх виступів та інтерв’ю.

П’єсу «Вечеря з дурнем» Вебер написав у 1983 році й після її неймовірного успіху на театральних підмостках зняв по ній у 1989 році однойменний фільм, який став справжнім хітом, як у Франції, так і в усьому світі.

За сюжетом група заможних парижан розважаються тим, що влаштовує вечері, на які кожен із них запрошує якогось дивака, щоб познущатися з нього і вдосталь насолодитися його безпорадністю і незграбністю. Але одного разу черговий «піддослідний» виявляється справжнім «ходячим нещастям», ось тільки звалюється це нещастя на тих, хто хотів над ним зло посміятися. У результаті цинічні розумники самі опиняються в дурнях, а дурень із добрим серцем виявляється справжнім героєм.

– У «Вечері дурнів» я б насамперед виділив сильні акторські роботи його учасників, – зазначає режисер-постановник вистави, Віктор Васильович Попов. — Тому, що це комедія з тонким французьким гумором і водночас із глибоким змістом.  Тут, щоби захопити глядача, акторам треба постаратися. І у них це виходить. Крім того, у цій виставі є ще один цікавий прийом, який до цього ніколи у нас в театрі не застосовувався – «Кіно в театрі». До того ж у фіналі вистави хтось із глядачів сам зможе опинитися героєм фільму на кіноекрані. Але як це станеться – нехай залишиться секретом. Приходьте, і самі все побачите.

Нагадуємо, що переглянути комедію «Вечеря з дурнем» можна 18 березня о 16:00 на Основній сцені театру. Обов’язково приходьте – гарний настрій і незабутні емоції гарантуємо!