26 травня о 18:00 на Основній сцені театру ми покажемо психологічну комедію положень, яка побудована на дотепних діалогах. За сюжетом видавець П’єр Брошан разом з друзями влаштовує щосереди вечерю, мета якої полягає в тому, щоб привести з собою дурня і розговорити його. Перемагає той, чий дурень виявляється «найкращим». Кандидат П’єра – Франсуа Піньйон, який служить у податковому департаменті. Через напад радикуліту П’єр вимушений скасувати вечерю з друзями, але зустріч із Франсуа скасувати йому не вдається. Той у зазначений час з’являється  на порозі будинку Брошана і приносить із собою цілий оберемок катастроф, негараздів та несподіванок, які перевертають життя П’єра. Про роботу над цією виставою розповів її режисер-постановник, заслужений діяч мистецтв України Віктор Попов.

Вікторе Васильовичу, Ви самі обрали цю п’єсу для постановки?

– Мені доручив поставити цю виставу головний режисер театру Сергій Анатолійович Чулков. Тобто ідея була не моя, але я дуже полюбив цей матеріал уже з першої читання. На відміну від більшості інших французьких комедій, у цій п’єсі є глибокий зміст і порушується тема, яка актуальна у будь-які часи – ставлення до інших людей. Як ти ставишся до людей, так і вони відноситимуться до тебе. Про цей «принцип бумеранга» не можна забувати й про нього постійно потрібно нагадувати людям.

Це філософсько-моральна складова цієї вистави. Але за жанром це комедія. Що викликає сміх у глядачів?

– Франсіс Вебер, який написав цю п’єсу, не тільки драматург, він насамперед відомий як театральний режисер і кінорежисер, що спеціалізується саме на комедіях. Тобто він спочатку закладав у сюжет цієї п’єси досить комічних моментів та ситуацій. Тож посміятися там теж є над чим. І віддаючи данину, його внеску у світовий кінематограф, а цей внесок справді значущий, досить сказати, що він зняв такі легендарні комедії як «Татусі», «Іграшка, «Втікачі», ми вирішили в нашій постановці застосувати оригінальний прийом – «кіно в театрі».

– Що це за прийом?

– У цій виставі частина акторів знаходиться за лаштунками у спеціальній студії, з якої йде трансляція на екран, розташований на сцені. Вони працюють перед камерою, і глядачі у залі бачать перед собою їх на екрані, як у кіно. Подібний прийом досить рідко використовується у театрі. Як правило, у подібних сценічних рішеннях транслюється відеозапис. Але ж у нас це жива робота акторів перед камерою, які ведуть реальний діалог зі своїми співрозмовниками. Крім того, у нас у фіналі вистави хтось із глядачів сам опиняється у кіно. Це завжди «спрацьовує дуже добре.

– Це сценічне рішення – «головна родзинка» цієї вистави?

Головна «родзинка» будь-якої вистави – це гарні артисти. А артисти у виставі «Вечеря дурнів» справді гарні. Розподіл по ролях був миттєвим, а на головну роль відразу запропонований Олександр Тарханов. Він дуже органічно та природно виглядає у цій ролі, оскільки його сценічне амплуа – це комік-неврастеник. І дійсно, саме в ролі Франсуа Піньйона комічний дар Олександра розкривається особливо яскраво.

Нагадуємо, що подивитись виставу «Вечеря дурнів», оцінити гру її акторів і навіть потрапити у справжнє кіно ви зможете вже 26 травня.

Отримати довідки й замовити квитки можна за телефоном тел.: (067) 638-14-09