29 червня, в останній раз в цьому сезоні, ми покажемо на Основній сцені Театру ім. Лесі Українки детектив «Мишоловка. Вбивство на Калвер-Стріт» за легендарною п’єсою Агати Крісті у постановці заслуженого діяча мистецтв України Сергія Чулкова. Ця вистава, прем’єра якої відбулась 11 березня цього року, викликала неабиякий інтерес у театральної публіки Кам’янського і стала однією з найгучніших прем’єр цього сезону.

«Мишоловка» — одна з найвідоміших п’єс у світі. Можна зазначити, що саме цей твір Агати Крісті став її найуспішнішим комерційним проєктом. Проте в Україні театри не часто звертаються до творчості «королеви детективу», можливо вважаючи цей матеріал надто складним для втілення.  А от ми вирішили ризикнути й не прогадали – 4 прем’єрні покази цього легендарного детективу пройшли при аншлагах.

Ті вистави, які ми вже зіграли в Кам’янському, показали, що глядачі мають справжній інтерес до цього жанру, інтерес до автора та інтерес до тієї інтриги, яка закладена в самій п’єсі. Я був приємно здивований, що в нас у місті так багато людей, які знають і читають Агату Крісті. У її творчості, навіть у її «кривавих» детективах, завжди є якась особлива чарівна загадка. Тому що у центрі її творів не схеми, не функції, а люди, їхні долі. Вона вміла на кримінальному факті збудувати долю людей, — зазначає режисер-постановник вистави, заслужений діяч мистецтв України Сергій Анатолійович Чулков.

По сюжету в засніженому приватному пансіоні у передмісті Лондона через непогоду застрягли семеро його мешканців. Раптом у пансіон заявляється сержант поліції та повідомляє, що тут має статися злочин. Хтось із тих, хто перебуває в пансіоні – майбутня жертва, а хтось – убивця… Страх поселяється в готелі… Неприязнь, підозри, ненависть змінюють постояльців, та їхніх господарів!

Оскільки дія у виставі відбувається в середині 50-х років минулого століття, то особливо хотілося б відзначити вдалі атмосферні декорації (художник-постановник – Наталія  Худіч). Вони не тільки відразу ж «перенесли» глядачів до класичного англійського будинку, але й завдяки вдало використаним в інтер’єрі кольорам і ламаним лініям візуально збільшили об’єм приміщення.

Проте головною складовою успіху кожної вистави є, безумовно, акторська гра. У «Мишоловці» залучені кращі актори театру Кам’янського, які створили яскраві неординарні образи, кожен з яких привертає увагу глядачів і змушує їх загадуватися над питанням «так може саме це і є вбивця?»

Я не маю жодних претензій до акторів. Усі вони – кожен на своєму місці. Всі вони дуже точно впоралися з поставленим ним завданням, і всі вони дуже точно, з розумінням, відтворюють образи тих персонажів, які були описані Агатою Крісті, — підкреслює Сергій Анатолійович Чулков. — А моє завдання, крім того, щоб добре поставити цю виставу, полягало в тому, щоб глядач до останньої хвилини не розумів – хто є хто, хто з персонажів може виявитись злочинцем. Я особисто дуже люблю детективи. Але коли я іноді дивлюсь по телевізору сьогоднішні детективи, то вже за 3-4 хвилини я розумію, хто вбивця. Тому в цій виставі я постарався зробити так, щоб ніхто з глядачів не здогадався, хто з героїв є злочинцем. На одну із вистав прийшли мої знайомі. Їх було шість осіб і всі вони мали різні версії, хто може виявитися вбивцею.

Дійсно, у цій виставі кожному з персонажів є що приховувати, і кожен мав можливість і мотив скоїти вбивство. По ходу дії жертви стають звинуваченими, а обвинувачі – жертвами. Затамувавши подих глядачі будуть стежити за тонкими психологічними нюансами, насолоджуватися іронією, неперевершеним  стриманим англійським гумором та благородним зовнішнім спокоєм, за яким ховаються гарячі пристрасті. А ще вони стануть свідками кількох злочинів, проте хто ж вбивця дізнаються лише в самому кінці. До речі ім’я злочинця ніколи не згадується у рецензіях і звітах про виставу. Так свого часу забажала сама «королева детективу» Агата Крісті, ця традиція зберігається і зараз.

Тож якщо ви хочете дізнатися, хто ж дійсно скоїв вбивство на Калвер-Стріт, обов’язково приходьте 29 червня о 18:00 до нас у театр.

Замовлення квитків та довідки за тел.: (067) 638-14-09